LOGO

img photovo

Учени от Австралия счупиха рекорда за PV ефективност 

1

Екип от Университета на Нов Южен Уелс, Австралия, постави нов световен рекорд за енергийна ефективност на соларни фотоволтаични клетки чрез успешното конвертиране на 40,4% от наличната слънчева светлина в електричество. Това, което е още по-забележително е, че рекордът е постигнато чрез използване на комерсиални соларни клетки по нов начин. Тоест, „тези подобрения на ефективността са лесно достъпни за соларната индустрия“, обясняват учените.

Рекордът по ефективност е постигнат на открито в Сидни, а след това е независимо потвърден от Националната лаборатория за възобновяема енергия в Съединените щати. Фотоволтаичната технология, използвана от екипа на UNSW, се различава от конвенционалната технология слънчевите клетки само по едно нещо: използва трикомпонентни соларни клетки. Тези клетки „са в основата на „сандвич“ от различно настроени полупроводници, като всеки един от тях може да хване различна дължина на вълната на слънчевата светлина.“

И така, докато „традиционните методи използват една слънчева клетка, което ограничава преобразуването на слънчевата светлина в електричество до около 33 на сто, по-новата технология разделя слънчевата светлина на четири различни клетки, което повишава степента на преобразуване“, казва Мартин Грийн, професор от UNSW.

Все пак не е много вероятно да видим този конкретен проект да грейва по покривите в скоро време. Системата съчетава елементи от концентрираните слънчеви клетки и е електроцентралите с хелиостатни огледала, използвани в проектите за „енергийни кули“. Вече има една австралийска компания, която се е заела с новата технология, и от австралийската Национална асоциация за възобновяема енергия се надяват „да видят тази иновация, разработена на родна земя, да прави следващата крачка – от прототип към пилотни демонстрации“.

**Източник: greentech.bg

Коментари

Важно!
Всички полета са задължителни!
Facebook