LOGO

2014 04 04 SolarImpulse2 revillard 09 1024 2

„Solar Impulse 2" покори още един етап от околосветската обиколка 

3

Захранваният със слънчева енергия самолет „Solar Impulse 2" кацна успешно в Мианмар тази вечер - третият етап от околосветското пътешествие, съобщават световни агенции.

Десетки дървета трябваше да бъдат премахнати преди самолета да пристигне на международното летище Mandalay зарадиогромния мобилен хангар, каза директорът на отделна за въздушна навигация и безопасност Таик Аунг.

Вчера самолетът взе разстоянието от индийския град Ахмедабад до намиращия се в Североизточна Индия град Варанаси. Рано тази сутрин самолетът отлетя от Варанаси след отлагане заради лоши метеорологични условия и прелетя над Бенгалския залив, за да кацне в Mandalay в 19:50 часа местно време.

Solar Impulse 2" е част от проект на Бертран Пикар, психиатър и въздухоплавател, и Андре Боршберг, бизнесмен. Неговият предшественик "Солар импулс 1" беше използван от Боршберг да извърши първия в света пилотиран 26-часов полет на задвижван със слънчева енергия самолет на 8 юли 2010.

Околосветското пътешествие на "Солар импулс 2" започна на 7-ми март, когато самолетът излетя от Абу Даби, столицата на Обединените арабски емирства, за Оман и след това за Индия.

Solar Impulse-2" е първият захранван със слънчева енергия самолет, който ще може да лети няколко дни и нощи. По време на околосветската обиколка от 35 хиляди километра той ще кацне на 12 места. Предвидено е пет дни да лети над Тихия океан.

Самолетът е захранван от повече от 17 хиляди соларни клетки, разположени по дългите 72 метра крила. Благодарение на иновативния дизайн самолетът, изработен предимно с карбонови нишки, тежи само 2,3 тона - под 1% от масата на самолета A380.

Самолетът ще се движи със скорост между 50 и 100 километра в час.

*Цялата статия: в news.bg

Коментари

Важно!
Всички полета са задължителни!
Facebook