LOGO

pismo posl

Седем посланици с остро писмо до Миков заради енергетиката 

0

Посланиците са обезпокоени от решенията на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за преразглеждане на сключени дългосрочни договори. Предвижда се намаляване на количествата и на цените на електроенергията от двете американски ТЕЦ и от възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), както и на тарифите на ЕРП-тата.

„Ние ви подканяме да се въздържaте от разглеждане на законодателни изменения, свързани с това решение на регулаторния орган, докато заинтересованите страни в индустрията получат възможност да обсъдят с вас своите тревоги в един открит и честен диалог „правителство - делови среди“, казват дипломатите.

По думите им последните действия на ДКЕВР допълнително ще навредят на икономическата жизнеспособност на енергийната система. „Това са палиативни мерки, които не са част от по-глобалното стратегическо решение за възстановяване и дългосрочно развитие на енергийния сектор. Освен това тези решения биха могли да имат сериозни отрицателни последствия върху икономическата жизнеспособност на компаниите и потенциално също така да навредят на банките, които са им отпуснали заеми“, допълват дипломатите.

От ДКЕВР заявиха, че комисията ще обяви позицията си по писмото, след като го разгледа. Междувременно от „Енерго-Про“ обявиха, че ще оспорват в съда последното ценово решение. То ще предизвика над 100,4 млн. лева дефицит в компанията, подчертаха оттам.

Писмото на български

Писмото на английски

Седем посланици с остро писмо до Миков заради енергетиката

Коментари

Важно!
Всички полета са задължителни!
Facebook