LOGO

smart grid industry value

По програмите им ще ги познаете: Ниско напрежение в енергетиката 

6

В енергийния сектор партиите не предлагат революционно нови неща - нещо, което, разбира се, е добре – в последното десетилетие повечето от смелите идеи за реформи, нови енергийни мощности и какво ли още не се превърнаха в тежки провали. Но не се и отказват от също толкова очевидно провалени идеи. В същото време всички говорят за европейски правила и практики, спиране на ежедневното източване на енергийните дружества, но никой не отговаря на логичния въпрос защо това не се случило докато самите те са били на власт (като изключим тук партиите от Реформаторския блок, които доста отдавна не са били част от управляващото мнозинство).
 
Повечето програми са доста схематични и пълни с общи фрази, като в тази на БСП едва се събира един абзац конкретно за енергийния сектор. Всички искат енергийна ефективност, контрол над разходите на енергийните дружества, местен добив на конвенционален газ и газови връзки (без, разбира се, да казват откъде ще идва газът за тях). Логично, програмата на ГЕРБ, които се готвят да съставят правителство, е най-подробна.

Големите проекти

БСП предвидимо иска да строи "Южен поток" и АЕЦ "Белене" (a проектът за 7-ми блок на "Козлодуй" на американската Westinghouse e завоалиран като "нови мощности"). АБВ на бившия президент Георги Първанов е съгласен със своята партия-майка, но набляга на "Белене" и отрича новата мощност в "Козлодуй".

ДПС е загърбила "Белене" за сметка на "изграждането на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" с възможно най-високите технологии в света" (разбирай американската Westinghouse). В същото време дебело подчертава, че "проектът "Южен Поток" е възможен само при тотално съответствие със законодателството на ЕС". Последното е любопитно, тъй като подизпълнител в строителството на газопровода, след съмнителен търг, за който сега тече проучване на Европейската комисия, се оказаха няколко фирми, близки на депутата от ДПС Делян Пеевски.

ГЕРБ има най-хлъзгава позиция, тъй като именно те нито спряха навреме АЕЦ "Белене", нито приведоха "Южен поток" в съответствие с европейските норми, а на всичкото отгоре и стартираха проекта за нов блок на АЕЦ "Козлодуй" с американската Westinghouse, без да е напълно ясно има ли България нужда от него.

По отношение на новата мощност в "Козлодуй" партията на Бойко Борисов предвижда анализ на подписаното акционерно споразумение с Westinghouse "с оглед финансовите ангажименти и риска за българската страна". Програмата на партията обявява, че на проекта няма да се дават гаранции, "както държавни, така и корпоративни или други обезпечения". Ако това е така, това ще бъде край на идеята за нова мощност в АЕЦ "Козлодуй", тъй като е трудно ядрена централа да се изгради само с имплицитната подкрепа на държавата (ясно е, че няма как работеща АЕЦ да бъде оставена да фалира). Въпросът е какво точно ГЕРБ разбира под гаранции.

За "Южен поток" ГЕРБ смята, че трябва да има "възстановяване на диалога с Европейската комисия по прилагане на европейското законодателство при строителството и експлоатацията". Това е старата теза, че проектът трябва да се изпълнява, спазвайки европейските норми. ГЕРБ обаче не казва как това да стане.

Най-категорични са реформаторите – те искат преустановяване на "Южен поток" до привеждането му в съответствие с европейското законодателство и постигане на доказана икономическа полза за България.
 
Цените

Както може да се предполага, няма партия, която да каже, че цените на електроенергията трябва да покриват разходите за производството й – т.е. сериозно да нараснат. Политиците се състезават да обещават по-големи енергийни помощи за нуждаещите се. Това може и да е популизъм, но може и да е знак, че те все пак осъзнават неизбежността на резкия скок.

ГЕРБ обещават трикратно увеличаване на средствата в бюджета за енергийни помощи, които биха гарантирали подпомагането на над 500 хил. домакинства, т.е. удвояване на досегашния им брой. ДПС само споменават необходимостта от подобряване на системата за енергийно подпомагане, без да стигат до конкретни числа, РБ отбелязват нуждата от енергийно подпомагане на бедните.

Цялата статия четете в Капитал

Коментари

Важно!
Всички полета са задължителни!
Facebook