LOGO

BSA logo

НОВАТА НАРЕДБА 6 ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ КЪМ МРЕЖАТА 

7

На 04.04.2014г Държавната комисия за енергийно и водно регулиране обнародва в Държавен вестник новата Наредба №6 за присъединяване на производители и клиенти на електрическа енергия към преносната или към разпределителните електрически мрежи.

 В наредбата са обособени отделни процедури за присъединяване на ВЕИ по чл.24, т.2-т.4 от ЗЕВИ – чл.80 до чл.86 и за присъединяване ВЕИ с капацитет до 30кВп (по чл.24, т.1 от ЗЕВИ) – чл.87 до чл.91.

 Положителни мерки:

☼     съкратени са част от сроковете за издаване на становища и договори за присъединяване;

☼     определени са конкретни срокове за начало и край на процедурите при установени непълноти в документацията по присъединяване.

 Негативни мерки:

☼     за ВЕИ над 30кВп е вменено задължението за изграждане на табла за телеуправление и предаване на данни в реално време за сметка на производителя;

☼     липсва задължение за ЕРП да публикува техническите спецификации на изискванията на съответната SCADA система, които да позволяват на производителя да достави оборудването на конкурентен прицип;

☼     предвидена е възможност ЕРП да откаже/отложи присъединяване на обекти по чл.24, т.1 от ЗЕВИ;

☼     не е разпореден конкретен компетентен орган във връзка с удостоверяването на имот в „урбанизирана територия”, което често се ползва от ЕРП като аргумент за отказ/забавяне на присъединяване.

 Наредбата влиза в сила от 04.04.2014г. Заварените незавършени процедури по присъединяване се завършват по реда на новата наредба.

Коментари

Важно!
Всички полета са задължителни!
Facebook