LOGO

united nations logo

Най-мащабното проучване на климатичните промени препоръча бързи мерки 

0

Въздействието на човешката дейност върху промените в околната среда е неоспоримо и нарастващо, но човечеството има средствата да ограничи климатичните промени. Това е един от основните изводи на Международната експертна група по климатичните промени на ООН, която днес представи най-мащабното изследване на климата в Копенхаген, предаде БНТ.

"Науката си каза думата. Съобщението е ясно. Лидерите трябва да действат. Времето не е на наша страна", обобщи идеята генералният секретар на организацията Бан Ки-мун.

Един от изводите в доклада е, че неограничената употреба на изкопаеми горива трябва да бъде ликвидирана до края на века. Експертите твърдят, че по-голямата част от електричеството може и трябва да се добива от нисковъглеродни източници до 2050 година. В противен случай човечеството е заплашено от тежки и необратими последици.

Специалистите смятат, че ограничаването на парниковите емисии няма да се отрази значително върху икономическия растеж. "Съществува мит, че справянето с климатичните промени ще струва много, но бездействието би струвало много повече, смята Бан Ки-мун.

Докладът на Междуправителствената експертна група по климатичните промени трябва да послужи като основа на политиците в преговорите за постигане на глобално споразумение до края на 2015 г. Международната общност си е поставила за цел покачването на температурите да не надхвърли 2 градуса Целзий до края на века.

**Източник: Дневник

Коментари

Важно!
Всички полета са задължителни!
Facebook