LOGO

zx620y348 2314504

Как ДКЕВР създава дупка от над 1 млрд. лв. в енергетиката 

0

"Някои от вас може да са прави и ние не можем да сме сигурни..." Това беше опитът за заключение на председателя на Държавната комисия за енергийни и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев след баража от критики, които последваха днешното официално представяне от регулатора на доклада за цените на електроенергията за за периода 2014-2015 г. Той предвижда поредното микроскопично намаление на цената на електроенергията, но тъй като според закона за запазване на енергията тя никога не се губи, намалението се прехвърля в дългове, които се трупат на енергийните предприятия.

В доклада има очебиен дефицит от над 600 млн. лв.- т.е. средства, които енергийните дружества трябва да получат, но регулаторът умишлено не предвижда средства за това. След по-внимателен преглед на сметките на ДКЕВР дефицитът може да стигне до 1.5 млрд. лв. Само за сравнение: годишните разходи за закупуване на електроенергия за бита за една година са 1.8 мрлд. лв.

Електроразпределителните предприятия (ЕРП) от своя страна отправиха директни обвинения за некомпетентност към ДКЕВР и манипулация с данните. Председателят на Управителния съвет на ЕВН-България Йорг Золфелнер завърши острата си презентация с призив към ДКВЕР: "Не поемайте тази лична отговорност да се скрият от българските потребители 1.5 млрд. лв. неизбежни разходи за системата"

Откъде идват дефицитите?

Първият дефицит ще дойде от предвидените промени в дългосрочните договори на ТЕЦ "Контур глобал Марица изток 2" и "AES Гълъбово". Тяхната електроенергия се изкупува задължително от НЕК и е на значително по-висока от средната цена (най-вече за "AES Гълъбово") - факт, който кара вече няколко правителства да търсят начин за предоговаряне на взаимоотношенията с двата ТЕЦ-а. ДКЕВР обаче, преди още да са проведени преговорите с тях, вече залага в новите цени променени параметри за двете централи. От "Контур глобал" от своя страна вече казаха, че очакват правителството да изпълни ангажиментите си. Този сценарии е предвиден от ДКЕВР, която казва, че докато договорите не се променят, НЕК ще трябва да плаща по съществуващите условия. Това автоматично ще създаде дефицит в НЕК от порядъка на 330 млн. лв.(първоначалните идеи на ДКЕВР бяха да се орежат над 500 млн. лв.).

При източниците на възобновяема енергия гумичката на ДКЕВР е играла още с по-голям замах. Регулаторът казва, че само 50% от произведената от фотоволтаичните и вятърните централи ще се изкупува по преференциални цени. Не е ясно защо точно 50%, още повече че миналата години ВЕИ-тата вече бяха ограничени до 1250 часа за фотоволтачините централи и 2250 часа за вятърните. Това им дава доста силно оръжие в съда и предвиденото спестяване на около 240 млн. лв. от техните преференциални цени също най-вероятно няма да се случи (първоначално ДКЕВР залагаше 544 млн. лв.). Ако към това се прибавят и предвидените, но неплатени средства за миналата година, дупката в тарифите на зелените централи вероятно ще бъде над 500 млн. лв.

Тъй като тези пари няма да дойдат, те ще трябва да бъдат покрити от НЕК, което отново отваря гигантска рана във вече проядения му баланс.

Сметки за ток? Хайде стига...

Един от абсурдите в решението на ДКВЕР идва от доста неочаквано място. За да съкрати разходите на ЕРП-тата, регулаторът прие наглед смисленото решение те да закупуват електроенергията си за технологични разходи само от АЕЦ "Козлодуй" вместо от значително по-скъпия микс на НЕК. Това сваля рязко техните разходи по доставка на енергия до потребителите с приблизително 6%. Обаче...

Според собствената наредба на ДКЕВР за правилата за измерване на електрическата енергия, ако при клиент се установи, че има несъответствие между измерената и потребената електроенергия (евфемизъм за кражба), то той я заплаща по цената на електроенергията за технологични разходи. При условие, че 1000 киловатчаса електроенергия вече струват 156 лв. за ЕРП, ако се окаже, че има кражба, неизрядният клиент ще плаща само по 30 лв. Това вероятно е най-сериозния принос за сваляне на цените на електроенергията за крайните клиенти, които просто ще спрат да я плащат.

ЕРП-тата освен това посочват, че ДКЕВР е подходила творчески към техните разходи, което ще ги остава без средства за работа. "Енерго-про" - дружеството, което обслужва Североизточна България съобщи, че ще трябва да вземе драстични мерки. Неговият управител Стефан Абаджиев дори предупреди, че ще трябва да информира обществеността за това до какво би довело решението на ДКЕВР (вероятни намекът е за режим на тока). ДКЕВР намалява признатите приходи на ЕРП-тата, позовавайки се на факта, че са имали по-голяма печалба за периода 2008-2013 г. и сега с тавана, който им е наложен, те трябва да компенсират потребителите. Както посочиха и трите дружества, печалбата е била изцяло реинвестирана, тъй като регулаторът в предишните си опити да задържа цените на ток просто не признаваше разходите на електроснабдителните компании. Към това се добавят и разходи, които бяха вменени на ЕРП–тата, които обаче не се признават от ДКВЕР - например балансиране на потреблението, както и новите права на потребителите, за които не са предвидени средства.

Трупането на огромни дефицити е тиктакаща бомба, която все някой ден ще избухне. И тя ще бъде платена от потребителите през много по-голям скок на цените, от данъкоплатците, които ще трябва да спасяват закъсали държавни дружества, както и от бюджета, който ще получи трохи от приватизацията на зомби енергийните компании.

Коментари

Важно!
Всички полета са задължителни!
Facebook