LOGO

BSA logo

ИЗМЕНЕНИЯ В ЗАКОНА ЗА ЕНЕРГИЯТА ОТ ВЪЗОБНОВЯЕМИ ИЗТОЧНИЦИ 

0

На 11.04.2014г бе обнародвано в Държавен вестник изменението на ЗЕВИ, с което се премахва регистрационният режим за инсталаторите на малки ВЕИ (по чл.24 от ЗЕВИ) към Държавната агенция по метрологичен и технически надзор.

 

Паралелно с това, в Народното събрание са в процес още два проекта за изменение на ЗЕВИ:

 

          1. По инициатива на Явор Куюумджиев и Таско Ерменков (БСП) е внесен проект за промяна на ЗЕВИ, с която да бъде продължена подкрепата за изграждане на ВЕИ по чл.24 от ЗЕВИ (ФтЕЦ с капацитет до 200кВп, БиоЕЦ и ВЕЦ с капацитет до 1500кВп) дори след момента, в който България достигне целите за дял на ВЕИ в брутното крайно потребление на енергия от 16%. Както информирахме, според доклад на Министерството на икономиката и енергетиката в края на декември 2013г, страната вече е изпълнила заложените цели, във връзка с което ЕРП са информирани да не стартират присъединяване на нови ВЕИ към мрежите след датата на доклада. Единственото изключение ще бъдат обектите по чл.24 от ЗЕВИ.

 

С този проект се цели и промяна на чл.24, т.1 от ЗЕВИ, с която обекти до 30кВп да може да бъдат изграждани единствено върху покриви и фасади, но не и на прилежащи наземни терени към сградите, както гласи действащата разпоредба. БСА води активна кампания за премахване на тази част от проекта, която приемаме за крайно необоснована, ненужна и във вреда на бъдещото развитие на малкия сегмент ФВ централи.

 

          2. В обединен проект за изменение на Закона за енергетиката, изработен от Комисията по енергетика към Народното събрание, е внесена и поправка в ЗЕВИ, която да облекчи възможностите да бъдат върнати на инвеститорите авансово платени такси на присъединяване към мрежата на обекти, които не са били изградени (25 или 50 хиляди лева за резервиран 1МВп капацитет на мрежата).

Коментари

Важно!
Всички полета са задължителни!
Facebook