LOGO

eu flag4

Европейската комисия прие стратегията за енергийния съюз 

1

Европейската комисия прие днес на седмичното си заседание стратегията за енергийния съюз, съобщи БТА.

Зам.-председателят на ЕК и комисар по енергетиката Марош Шефчович обяви днешния ден за рождената дата на енергийния съюз. Според него тази стъпка е най-амбициозното действие в областта на енергетиката от основаването на общоевропейската структура.

Шефчович посочи, че стратегията обхваща въпросите за укрепването на солидарността и доверието, за да може държавите от ЕС да разчитат една на друга, особено при прекъсването на енергийните доставки.

Еврокомисарят обяви, че в ЕС предстоят проверки за устойчивост на електропреносните системи. Според стратегията двустранните енергийни договори в ЕС ще бъдат предварително съобразявани със становището на ЕК, преди да бъдат подписвани.

Ще бъде разработена европейска стратегия за развитието на терминали за втечнен природен газ (LNG). Предстои постоянно разнообразяване на източниците и пътищата на енергийните доставки за ЕС, допълни Шефчович.

По неговите думи достъпът до енергия е въпрос на свобода. "Трябва откъснатите национални енергийни системи да бъдат свързани. Насърчаваме държавите от ЕС да ограничат действията, които водят до сътресения на общия европейски енергиен пазар, необходима е повече прозрачност", заяви Шефчович.

**Източник: Дневник

Коментари

Важно!
Всички полета са задължителни!
Facebook