LOGO

renault

До 30 май може да се кандидатства за субсидиране за електро- и хибридни автомобили 

2

На 31 март стартира националната програма за насърчаване  използването на електрически и хибридни автомобили – т. н. „чисти“ превозни средства, които щадят природата, съобщи на пресконференция министърът на околната среда и  водите Ивелина Василева. Това е първата в България пилотна демонстрационна схема с ресурс от 1 млн.лв.,  реализирана чрез Националния доверителен екофонд (НДЕФ) със средства, получени от ранните продажби на квоти от емисии на парникови газове. Условията за участие са публикувани на страницата на НДЕФ. Информацията ще бъде достъпна и чрез сайтовете на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и на партньорите – Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

 

Бенефициенти могат да са централната администрация, регионалните й подразделения, както и общинските администрации. Целта на схемата e по опростен механизъм да се предостави частично субсидиране при купуването на превозни средства – електрически или хибридни от типа plug-in. Всяка от администрациите може да кандидатства за получаване на частично субсидиране за купуването на не повече от три превозни средства – за електромобил 20 хил. лв., а за хибриден автомобил – 10 хил. лв. Кандидатстването е до 30 май с попълнен формуляр по критерии, зададени от НДЕФ.

 

Чрез тази програма МОСВ стимулира използването на превозни средства, които в най-малка степен вредят на околната среда. Според коефициентите на евроемисионните стандарти един  дизелов автомобил отделя средно 12, 8 кг емисии въглероден диоксид при 20 хил. км пробег годишно.  Бензиновият отделя средно 46 кг въглероден диоксид при същия годишен пробег. За електромобилите тази цифра е 0. Разчетите показват, че в дългосрочен план електромобилът се оказва 6 пъти по-икономичен. Министър Василева направи сравнение и с разходите за зареждане на един електромобил – 720 лв. за 20 хил. км, а за същия годишен пробег средно разходите за гориво на един конвенционален автомобил е 3150 лв., плюс средно 1000 лв. за масла и консумативи.

Коментари

Важно!
Всички полета са задължителни!
Facebook