LOGO

logo dkevr5

ДКЕВР определи пределните цени за балансиращия ток. Ще намалеят ли деформациите на пазара? 

5

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране се опитва да "укроти" цените на балансиращата енергия* с ново Решение за определяне на пределни цени за сключване на сделки на балансиращия пазар. Решението е публикувано на интернет страницата на ДКЕВР и бе обявено обществено обсъждане на 4 декември.

Балансиращият пазар в България стартира от 1 юни 2014 г., но още през първите месеци се проявиха сериозни проблеми, които предизвикаха недоволството на предприятията. За необходимостта от спешни промени в работата на балансиращия пазар алармира още в края на септември председателят на енергийната регулаторна комисия Светла Тодорова. Тя аргументира позицията си с ненормално високите цени за небаланс, който се налага да плащат предприятията. В другите страни цените за небаланси са около 2 евро/мвт, докато у нас цената достига 1000 лв./мвт, заяви тогава Тодорова.

Председателят на ДКЕВР обеща бързи промени в правиталата за търговия с електрическа енергия, за да може балансиращият пазар да функционира нормално. В резултат работна група от ексепрти на прави анализ на състоянието на пазара на балансираща енергия и направи препоръки за преодоляване на недостатъците, довели до ценовите деформации. Именно на базата на този експертен доклад е базирано и Решението на регулатора за оперделяне на пределни цени за сключване на сделки на балансиращия пазар.

Поради липса на достатъчно конкуренция сред участниците на пазара, предлагащи балансираща енергия, се създават условия за спекулации, като се предлагат отрицателни цени за излишък и нереално високи цени за недостиг, което води до изкривявания на балансиращия пазар, екстремни стойности на балансиращата енергия и големи разходи за небаланси на производители и потребители. Това мотивира Комисията да се възползва от правото си да определи пределни цени, по които да се заплаща за недостиг и излишък при сделките на балансиращия пазар, е записано в доклада.

Какви са основните промени:

    - 202,00 лв./МВтч. пределна цена за сключване на сделки на пазара на балансираща енергия за регулиране „нагоре“ (цена за недостиг).

Посочената стойност отразява разходите на „Национална електрическа компания” ЕАД за изкупуване на електрическа енергия от ТЕЦ „Ей и Ес – 3C Марица Изток 1” съгласно сключеното дългосрочно споразумение за изкупуване на електрическа енергия и финансовия модел към него, обясняват от регулатора.

    - 30,00 лв./МВтч. пределна цена за сключване на сделки на пазара на балансираща енергия за регулиране „надолу“ (цена за излишък) с участници, различни от ПАВЕЦ, работещ в помпен режим.

Посочената стойност е изчислена като най-ниската цена за енергия на пазара и отразява пълната цена за енергия на „АЕЦ Козлодуй” ЕАД, утвърдена с Решение № Ц-12 от 30.06.2014 г. Посочената стойност покрива в пълна степен изменението на променливите разходи на централите за предоставяне на системната услуга „регулиране надолу“, е отбелязано в доклада.

    -  – 30,00 (минус 30,00) лв./МВтч. пределна цена за сключване на сделки на пазара на балансираща енергия за предоставяне на системната услуга регулиране „надолу“ (цена за излишък) от ПАВЕЦ, работещ в помпен режим.

Посочената стойност отразява разходите на „Национална електрическа компания” ЕАД за електрическа енергия от „АЕЦ Козлодуй” ЕАД, тъй като технологичната невъзможност за ограничаване работата на централата води до използването на ПАВЕЦ в помпен режим през нощните часове, когато потреблението на електрическа енергия е силно ограничено. Поради факта, че ПАВЕЦ в помпен режим са консуматори, т.е. купуват излишната енергия в електроенергийната система, а не намаляват производството си и съответно разходите си, като останалите централи, предоставящи услугата регулиране „надолу“, работната група счита, че цената, по която се извършват плащанията от ПАВЕЦ към оператора на пазара, следва да е отрицателна.

Резултатите от извършения симулационен анализ на база резултатите от работата на балансиращия пазар през последните 3 месеца показват, че при така определените пределни цени за сключване на сделки на пазара на балансираща енергия и при пазарно ориентирано поведение на участниците, средната цена за „излишък“ би била в размер на около 210 лв./МВтч, а средната цена за „недостиг“ - около 19 лв./МВтч. При максимално доближаване на предложенията за предоставяне на системните услуги регулиране „надолу“ и регулиране „нагоре“ до утвърдените пределни цени , средната цена за „излишък“ би била на нива от около 235 лв./МВтч, а средната цена за „недостиг“ – около 17 лв./МВтч.

От ДКЕВР обясняват, че при определянето на пределната цена са се ръководили от следните привнципи:

1. Икономическа целесъобразност – размерът на пределната цена за сключване на сделки с балансираща енергия следва да покрива пълните разходи на доставчиците на 

2. Сигурност на снабдяването - размерът на пределната цена за сключване на сделки с балансираща енергия да не позволява износ и търговия с балансираща енергия от търговци и производители чрез съзнателно установяване на „къса позиция” или „дълга позиция“ на балансиращия пазар, което затруднява управлението и сигурността на 

3. Стабилизиране на балансиращия пазар, с оглед достигане на ценовите нива от тестовия период и постигане на предвидимост в работата на пазара;

4. Постигане на ценови нива на балансиращата енергия, съизмерими с тези в съседните пазарни зони.

------------------------------------------------------------------------------------------

* „Балансираща енергия” е активната електрическа енергия, която операторът на електропреносната мрежа активира за компенсиране на разликата между регистрираните при него договорени и фактически реализираните графици за доставка, както и колебанията на товарите с недоговорен график на доставка.

** Източник: 3e-news.net

Коментари

Важно!
Всички полета са задължителни!
Facebook