LOGO

logo dkevr

Членовете на ДКЕВР да се избират от парламента, предвиждат промени в Закона за енергетиката 

0

Подготвят се промени в Закона за енергетиката, свързани с ДКЕВР и с начина на избирането на членовете на комисията, съобщи председателят на регулатора Светла Тодорова пред журналисти днес, цитирана от БТА.

Тодорова каза, че самата тя е участвала като съветник в миналото служебно правителство в изготвянето на законопроекта и че целта му е ДКЕВР да стане по-независима от Министерския съвет. Ето защо промените предвиждат членовете на ДКЕВР да се избират вече от Народното събрание. Числеността им ще остане същата, но председателят и членовете ще имат изравнени правомощия, съобщи още Тодорова.

Подобна промяна готвеше и ГЕРБ при предишното си управление, но така и не беше внесено в Народното събрание, а междувременно Бойко Борисов подаде оставка в разгара на протестите през февруари срещу високите сметки за ток.

Председателят на комисията каза, че в момента изпитват недостиг на средства. Дефицитът в ДКЕВР е около 700 хил. лева. най-вече заради направените одити на електроразпределителните дружества. По закон тези одити са платени от дружествата, но парите са постъпили в централния бюджет, а оттам не са преведени на ДКЕВР.

Комисията има и съдебни разходи от порядъка на 100 хил. лв. по заведени срещу комисията дела, съобщи още Тодорова. Бюджетът на ДКЕВР за 2014 г. е 3 млн. и 900 хил. лв., като са удържани пет процента като резерв, а наскоро и още 10 процента, съобщи председателят на комисията.

Тодорова каза, че има два проекта за увеличаване на капацитета на комисията - на Световната банка и на ЕБВР, които са още в етап на договаряне. В тях се предлага да бъдат изготвени показатели за сравняване на изпълнението на лицензионната дейност между съответните предприятия с една и съща дейност, както и сравнение с такива от други държави; да бъде изготвен финансов модел, така че да може дългосрочно да бъде оценявано състоянието на системата.

Цялата статия четете в Дневник

Коментари

Важно!
Всички полета са задължителни!
Facebook