LOGO

BSA logo

Бюлетин на Българската соларна асоциация - 05.09.2014 

90

БЮЛЕТИН
5 септември 2014
ТЕМИ:
☼  ДКЕВР с нов председател и членове
☼  Правителството създаде Енергиен борд
☼  Среща на БСА с министъра на икономиката и енергетиката
☼  Среща на БСА с АУЕР
☼  Проверки на МОСВ относно продуктовата такса за ФВ панели
☼  БСА прие на стаж 20 ученици от СПГЕ „Джон Атанасов”
☼  Кръгла маса: Зелена енергия за моя дом, бизнес и община
☼  Кампания „Слънчево зареждане”, 24.06 – 04.07.2014
☼  По-висока цел за ВЕИ до 2030 година
☼  Предстоящо
☼  Нови членове

☼☼☼☼☼


ДКЕВР С НОВ ПРЕДСЕДАТЕЛ И ЧЛЕНОВЕ
На 03.09.2014г  Министерският съвет назначи  Светла Тодорова за председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Евгения Харитонова и Костадинка Тодорова са определени за членове на комисията. Те заменят освободените Боян Боев, Еленко Божков и Лилия Младенова.
БСА ще заяви среща с новото ръководство на ДКЕВР, за да представи позиция по актуални теми от сектора. Ключов въпрос за БСА е приложението на разпоредбата
по чл.31, ал.5 от ЗЕВИ  –  за часовите лимити  на преференциално изкупуване, които производителите се очаква да достигнат в кратки срокове.
**Повече информация: тук

☼☼☼☼☼


ПРАВИТЕЛСТВОТО СЪЗДАДЕ ЕНЕРГИЕН БОРД
С решение от 27.08.2014  Министерският съвет създаде Енергиен борд. Новата структура ще изработва анализи и препоръки за справяне с предизвикателствата в енергийния сектор. Бордът се оглавява от вицепремиера Екатерина Захариева и министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов.
Въпреки уверението на министър Щонов, БСА не бе поканена за постоянен участник в борда.  БСА води активен диалог с ръководството на борда за  преразглеждане на
това решение, във връзка с което  получи покана за участие в работните групи към борда. На 02.09.2014 се проведе първото заседание на Енергийния борд, на което бяха
представени данни и анализ за състоянието на енергетиката.
**Информация относно структурата, минали и предстоящи заседания на Енергийния борд ще бъде публикувана в Портала за консултативни съвети.

☼☼☼☼☼


СРЕЩА НА БСА С МИНИСТЪРА НА ИКОНОМИКАТА И ЕНЕРГЕТИКАТА
На 15.08.2014г представители на БСА се срещнаха със служебния министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов. Сред обсъдените теми бяха отменената такса от 20% върху приходите на ФтЕЦ и ВяЕЦ, пазарът на балансираща енергия, енергийната стратегия на България до 2020 година, ценовите решения на ДКЕВР и други.
Приоритет за новото ръководство на министерството е подкрепата за местните малки и средни предприятия. В този смисъл, министърът изрази готовност за взаимодействие с представения от БСА сегмент на малки ФтЕЦ.

В кратки срокове се очаква да бъде учреден Енергийният борд, в който се предвижда участие на всички заинтересовани страни в енергетиката. Структурата ще бъде координирана от ресорния зам.-министър-председател Екатерина Захариева, а представителство ще получат и легитимните асоциации от сектор ВЕИ, включително БСА. Задача на борда ще бъде изработването на консенсусни становища и препоръки към ресорните институции по актуалните казуси в енергетиката.
В продължение на проведената  среща БСА изготви списък с препоръки до МИЕ за конкретни действия по ключови предизвикателства пред компаниите, ангажирани в сегмента на малки по капацитет фотоволтаични инсталации. В становище до МИЕ БСА предложи оптимизиране на подзаконовата нормативна уредба която (не изисква
действащо Народно събрание): Наредба 6 за присъединяване към мрежата, Правила за търговия с електрическа енергия,  Правила  за условията и реда за достъп до
електропреносната и електроразпределителните мрежи.

☼☼☼☼☼


СРЕЩА НА БСА С АУЕР
На 12.08.2014 представители на БСА се срещнаха с изпълнителния директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие Ивайло Алексиев.
Сред обсъдените теми беше  електронната система на АУЕР за заявяване, издаване и прехвърляне на гаранциите за произход на енергия, произведена от ВЕИ, която се
очаква да стартира до края на 09.2014.  БСА постави въпроса за състоянието на малките ФтЕЦ и административните тежести във връзка с гаранциите за произход.
Ръководството на АУЕР изрази готовност за взаимодействие  с БСА по тази линия и съвместна инициатива за актуализиране на нормативната рамка  –  редуциране на
административните такси и оптимизиране на срокове.Участниците постигнаха съгласие  и  за бъдещи общи инициативи за популяризиране на ползите от приложението на ВЕИ сред гражданите и бизнеса.

☼☼☼☼☼


ПРОВЕРКИ НА МОСВ ОТНОСНО ПРОДУКТОВАТА ТАКСА ЗА ФВ ПАНЕЛИ
По информация на членове на БСА, МОСВ извършва проверки сред  доставчиците на фотоволтаични панели във връзка с приложението на Наредбата за  излязлото от
употреба електрическо и електронно оборудване. Както информирахме, от 01.01.2014 при пускане на пазара на ФВ панели,  бе въведена  необосновано висока продуктова такса в размер на 1000 евро на тон, която значително завишава крайната цена на модулите.
Във връзка с противоречивата разпоредба, БСА заяви среща с министър Жекова.

☼☼☼☼☼


БСА ПРИЕ НА СТАЖ 20 УЧЕНИЦИ ОТ СПГЕ „ДЖОН АТАНАСОВ”
В периода 13.06.  –  31.08.2014  БСА проведе учебна практика на 20 ученици  от специалност  „Техник на енергийни съоръжения и инсталации”  в Софийска професионална гимназия по електроника  „Джон Атанасов”. Стажовете бяха организирани по програмата „Ученически практики” на Министерството на образованието и науката.
Част от практическите обучения бяха посещение на завода за сглобяване на фотоволтаични панели на Хермес Солар в София и на микро ВЕЦ „Церово”  в община Своге.
Учениците участваха активно при монтирането и демонтажа на демонстрационния фотоволтаичен паркинг в Борисовата градина на София за кампанията „Слънчево зареждане”, организирана от БСА в партньорство с редица организации от сектор ЕЕ и ВЕИ в периода 24.06.-04.07.2014.

☼☼☼☼☼


КРЪГЛА МАСА: ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ ЗА МОЯ ДОМ, БИЗНЕС И ОБЩИНА
От  20 до 24.08.2014 Грийнпийс  организира  кръгла маса  и фестивал  „Зелена енергия за моя дом, бизнес и община”. Събитието се проведе на  борда на ветрохода „Rainbow Warrior”, който бе акустирал на Морската гара във Варна. БСА се включи в кръглата маса  с презентация  на тема „Електрическа енергия от слънцето  –възможностите за България”. Ключов участник в Слънчевия фестивал бяха колегите от „3К” АД, които представиха различни варианти за приложение на фотоволтаиката в бита.
Посетителите имаха възможност да тестват конвертирания от тях електромобил, а най-голям интерес привлече демонстрационната  мачта с  платна от гъвкави фотоволтаични клетки.
*Снимки: тук

☼☼☼☼☼


КАМПАНИЯ: СЛЪНЧЕВО ЗАРЕЖДАНЕ – 24.06 - 04.07.2014
Успешно приключи информационната кампания „Слънчево зареждане”, организирана от БСА в партньорство с редица асоциации и компании от сектора. Над 10 000 души посетиха демонстрационния щанд в Борисовата градина на гр. София.Соларен паркинг  захранваше  за столичани електрически велосипеди, скутери, телефони, таблети и всякакви джаджи с енергия от слънцето. Гражданите тестваха моделите и опитаха "соларно" кафе, докато си зареждат смартфоните.
За една седмица площадката до паметника на Васил Левски в Борисовата градина в гр. София се превърна  в точка за производство на безплатна електроенергия от слънцето. WWF  -  България представи своя проект RePowerMap  –  интерактивна карта на енергийно-ефективни сгради и централи  за производство на екологичен ток в
България и целия Европейски съюз. Greenpeace  –  България запозна столичани с популярните митове за зелената енергия и реалните ползи от нея. Eco Mobility предоставиха  за свободно тестване различни модели електрически велосипеди и скутери. Green Way и ECars.bg демонстрираха функциите на техните електромобили.
Българска соларна асоциация представи на гражданите приложението  на слънчевия ток за различни битови  и офис  нужди  –  приготвяне на кафе, сокове, зареждане на
телефони, таблети, захранване на телевизор, хладилник, музика и други джаджи.
**Повече информация: тук и тук

☼☼☼☼☼


ПО-ВИСОКА ЦЕЛ ЗА ВЕИ ДО 2030 ГОДИНА?
Европейският съвет да предложи цел от 30% дял на ВЕИ  в потреблението  до 2030 година в ЕС, по-висока от предложените 27% от Европейската комисия в началото
на годината. За този „слух” информира Европейската асоциация на фотоволтаичната индустрия (EPIA), като се позовава на изтекли проекто-заключения на съвета.
Пакетът за климат и енергия 2030 предстои да се разглежда в заседание на 23-24.10.2014г. Целите включват също намаляване на емисиите от парникови газове с
40% и повишаване на енергийната ефективност с 30%. Основна тема в предстоящите дебати ще бъде дали тези цели да бъдат обвързани с национални задължения за страните в ЕС или да са бъдат определени общо за целия съюз. Все още не е ясна позицията на служебното правителство по тази линия. Както информирахме, правителството „Орешарски” беше против  предложените цели и защити тази позиция в заседание на Европейския съвет на 26.06.2014.
**Съобщение на EPIA до медиите: тук

☼☼☼☼☼


ПРЕДСТОЯЩО
☼  Слънчево зареждане в Бургас – 16-22.09.2014
Следващото издание на  кампанията  за промотиране на соларното електричество ще се състои в Морската градина  на гр. Бургас в рамките на Европейската седмица на мобилността от 16 до 22 септември 2014г. На площада пред Пантеона ще бъде изградена автономна фотоволтаична инсталация с капацитет 5kWp. На нея ще се зареждат тестови модели  електрически автомобили и скутери. Слънчевата енергия ще захранва отново различни битови електроуреди и мобилни устройства.  За периода на кампанията в района ще бъде осигурена и свободна  WiFi връзка. Посетителите на щанда ще участват в томбола, а победителят ще получи безвъзмездно  проект за изграждане фотоволтаична инсталация на покрива на неговото жилище.


☼  Изменение  в  Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия
На 18.09.2014, 10:00ч в ДКЕВР ще се проведе публично обсъждане на проект на Наредба за изменение на Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия.
**Проектът и мотиви към него са публикувани в страницата на ДКЕВР


☼☼☼☼☼


НОВИ ЧЛЕНОВЕ
☼  Интернешенъл Пауър Съплай ЕООД
☼  К. Чепъков ЕООД
☼  Еклипт ЕООД
☼  Пи Ви Енерджи ЕООД
☼  Хермес Солар ООД

 

Коментари

Важно!
Всички полета са задължителни!
Facebook