LOGO

BSA logo

АЕЦ, ВЕЦ и ТЕЦ - всички са обречени. Бъдещето е на ВЕИ 

14

АЕЦ “Белене” не е стопански проект, а бандитска схема досущ повтаряща т.нар. русофилски бунтове от 1887 г. Тогава, след неуспелия руски преврат против Батенберг, Русия минава към план Б: инспирирането на въоръжени метежи в гарнизоните Бургас, Сливен, Русе и Силистра. Идеята е да се получи хаос, в който руските войски да се видят "принудени" да се намесят, за да "възстановят реда". Днес е същото. След провала на идеята България да стане троянският кон на Русия в Европа, цялото усилие се изсипва в АЕЦ-а. За да бъде страната ни подчинена на Кремъл чрез енергетиката.

Азиатщина, варварщина и дивотия?

Разбира се, Стамболов не би се замислил и секунда, преди да тикне всички замесени в затвора за държавна измяна. Де го обаче Стамболова днес? "Нема такъви персон", както казваха едни легендарни сдружени земеделци.

Има обаче, както казват англичаните, "сребърен ширит" и в този облак. Смехотворното твърдение, че без руския атомен запорожец ще плащаме 18 пъти по-скъп ток от възобновяемите източници (ВЕИ), фокусира дебата там, където му е мястото, а именно - от какви източници ще си светим вкъщи след 20 години?

Така поставен, въпросът е лесно решим. Дали след 20 години ще имаме ток от АЕЦ, въплътяващ технологии, развивани точно 100 години по-рано, или ще правим нещо по-адекватно?

Сметките колко скъпи са ВЕИ са не само без кръчмаря - кръчмарят дори не подозира, че някой смята зад гърба му. Днес, когато ВЕИ са най-скъпи, те увеличават месечна сметка за ток от 110 лева с... 4 (четири) лева.

Само че оттук насетне цените на ВЕИ тока могат да вървят само в една посока - надолу. Стремително.

Спомнете си: преди 20 години един компютър струваше 10-15 средни месечни заплати. Днес лаптопът, на който пиша това, струва една средна заплата. А е поне 200 (двеста) пъти по-мощен от тогавашния. Същото, разбира се, ще се случва с ВЕИ. Токът, за който днес плащаме 4 лева, утре ще бъде 2, а после ще стане 20 стотинки.

Освен това утре, т.е. от 2020 г. нататък, всички ще живеем в домове, които ще харчат точно 10 пъти по-малко ток, отколкото харчим сега. Как го знам ли? Чета директивите на Европейската комисия, ето как. И знам, че след 9 г., който се направи на ударен и иска да продължи да харчи ток, както си е свикнал, ще получи такива глоби, че свят ще му се завие.

В документите на комисията между другото пише и други интересни неща - всичките сочещи към ВЕИ, а не към руски атомни запорожци. Наясно ли сте например със стратегията "20-20-20-20"? Ще рече: до 2020 година Европа трябва да намали емисиите на горивни газове, свързани с производството на енергия, с 20%; да харчи 20% по-малко ток и от целия ток, който харчи, 20% да идват от ВЕИ?

Има и още. В Бялата книга по транспорта, публикувана преди по-малко от месец, се поставя целта до 2050 г. ЕС "да намали емисиите си с 80-95% под нивата от 1990 г." Което си е истинска революция, равна по мащаби на индустриалната революция от 1780-1840 г.

Утре започва от днес, уважаеми. Защото, за да се постигнат такива намаления на емисиите означава още от утре да се започне бурното преминаване от старите енергийни източници към новите. От нефт и газ към фотоволтаици, перки и биомаса. Защото - забележете - и на возилата ще бъде забранено да пърпорят с бензин, дизел или газ. Цитирам: "Намаляване наполовина на колите, използващи конвенционални горива, в градския транспорт до 2030 г.; постигане на практически свободна от въглероден двуокис градска логистика в големите градове до 2030 г."

Задава се реалност, в която ще ползваме много по-малко ток за много повече неща (вкл. за колите си), който ток обаче не може да бъде произвеждан от петрол или въглища, защото не трябва да има емисии. Иде и прекратяване на зависимостта от "мирния атом" (който се оказа масов убиец всъщност). Какво остава? Остават онези неща, които българското правителство намира за изключително смешни: слънце, вятър и слама.

Всичко това е не само очевидно, но е разписано като решителна, недопускаща компромиси политика на ЕС.

Подтикът за такава решителност, нетипична за Брюксел, е очевиден - катастрофата с АЕЦ “Фукушима” и необходимостта от освобождаване от зависимостта от руски енергоносители.

И обратно - всяка политика (като например българската), която иска да задълбочи зависимостта от АЕЦ и от Русия, е точно обратната на политиката на ЕС. Което не е възможно за страна-членка. Тя или трябва да си преобърне политиката според стратегиите и директивите на ЕС, или да прекрати членството си.

Има и друго. Ако всички минем на слънчеви панели и се откачим от ЕРП-тата, ставаме независими. Свободни. А независимите и свободни граждани са кошмарът на държавата. Те вечно ще искат неща, ще те дебнат какво крадеш и пр. А ако си останат крепостни на ЕРП-тата, които пък да са крепостни на Русия чрез АЕЦ, ще слушкат, за да има какво да папкат.

Да се запъваш срещу ВЕИ днес, за да искаш АЕЦ - това е същото, като да се запъваш през 1930 година против автомобила, за да си искаш файтона. Файтонът е бил обречен, защото бъдещето е било на автомобила. Днес всякаквите АЕЦ, ТЕЦ и подобни са обречени - защото бъдещето е на ВЕИ.

И това е добре. За да остане природа и така да останем и ние.

ЕВГЕНИЙ ДАЙНОВ

Коментари

Важно!
Всички полета са задължителни!
Facebook